Oikea rengasvalinta?

Juuri sinulle oikeiden talvirenkaiden valintaan vaikuttaa moni asia, mutta yksi on ylitse muiden – Millaisella alustalla ajat eniten?

Talvirenkaita valitessasi sinun kannattaa ottaa huomioon ainakin nämä viisi rengasasiantuntijoiden tärkeimpänä pitämää seikkaa:

  1. Millaisilla teillä ajat eniten talven aikana?
  2. Rengasmerkin valinta
  3. Renkaan koko
  4. Renkaan kestävyys
  5. Sijoitus rengastesteissä

Me täällä HDT-Autokorjaamolla olemme myös rengasalan asiantuntijoita. Tule juttelemaan, niin saat selville mitkä ovat juuri sinun tarpeisiin parhaiten sopivat renkaat.

Kesärenkaiden vaihto

Kesärenkaita voi periaatteessa käyttää ympäri vuoden kelin niin salliessa. On kuitenkin otettava huomioon, että jo hyvin pieni määrä lunta poistaa pidon kesärenkaista lähes täysin eikä kesärenkailla ole juuri minkäänlaista pitoa jäisellä tienpinnalla.

Renkaiden kulutuspinta ja ominaisuudet

Vähimmäisurasyvyys kesärenkaissa on 1,6 millimetriä. Kuitenkaan ei ole suositeltavaa ajaa kesärenkailla, joiden urasyvys on alle 4 millimetriä. Varsinkin syksyisin ja sadekelillä vesiliirron vaara kasvaa tällaisilla renkailla moninkertaiseksi.

Uuden kesärenkaan urasyvyys on yleensä 8 millimetriä.

Kesärenkaan kumiseos ei myöskään kestä kovaa pakkasta, vaan menettää kimmoisuutensa ja aiheuttaa näin lisää vaaraa kaikille tiellä liikkujille.

SUV-Rekaat

Katumaastureissa, eli SUVeissa, on omanlaisensa kesä- ja talvirenkaat verrattuna tavalliseen henkilöautoon. Katumaastureiden korkeus ja paino aiheuttavat renkaalle huomattavaa suurempaa rasitusta, joten näihin autoihin valmistetut renkaat on tehty vahvemmasta kumiseoksesta sekä hieman erilaisella vyörakenteella, jotta renkaan reuna kestäisi auton aiheuttaman rasitteen.

SUV-malleissa myös rengaspaine on hieman korkeampi kuin henkilöautoissa.

Talvirenkaiden vaihto

Suomen tieliikennelaki sanoo talvirenkaiden käytöstä seuraavaa:

Sään tai kelin sitä edellyttäessä, marras- maaliskuun aikana, tulee käyttää talvirenkaita, Talvirenkaiden kulutuspinnan urasyvyyden tulee olla vähintään kolme (3.0) millimetriä.

Nastarenkaita saa käyttää marraskuun 1. päivästä maaliskuun 31. päivään tai toista pääsiäispäivää ensinnä seuraavaan maanantaihin, myöhemmän näistä päivistä ollessa määräävä. Nastarenkaita saa käyttää myös muuna aikana, jos keli sitä edellyttää.

Lue lisää talvirengassäädöksestä täältä:

Tieliikennelaki 105 §

Renkaiden kulutuspinta ja ominaisuudet

Lue täältä lisää renkaiden kulutuspinnoista ja ominasuuksista. 

Tiesitkö tätä?

Maailman ensimmäiset talvirenkaat olivat Suomalaisen Gummitehdas Oy:n (1934) valmistamat Kelirengas -merkkiset kuorma-autoihin suunnitellut renkaat. 

Myös nastarengas on kehitetty Suomessa, mutta vasta myöhemmin samalla vuosikymmenellä.